Checklista för

Gymnasieval

Checklista för val till gymnasiet

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när man sitter där och ska välja vilken gymnasieskola och program man ska välja. Vi har satt ihop en checklista som ni kan använda till hjälp för att göra ditt gymnasieval.

Vad vill jag?

Fundera över vad som är viktigt för dig. Vill du läsa ett visst språk? Har du ett visst yrke du drömmer om? Vill du läsa vidare på universitet eller högskola? Vill du ha alla vägar öppna för du nu inte vet vad du vill bli? Fundera noga igenom vad du vill och vad som är viktigt för dig innan du går vidare till att leta rätt gymnasieskola eller gymnasieprogram. 

Vilken utbildning?

Att välja vilket gymnasieprogram man ska läsa är inte helt lätt. Fundera över vad som intresserar dig och även vilka ämnen som kan vara bra senare i yrkeslivet. Läs noga igenom varje programs innehåll. 

Universitet eller högskola

Vill du läsa vidare efter gymnasiet är det viktigt att se till att du har rätt behörighet med dig för att bli antagen. Har du redan en utbildning som du vill läsa efter gymnasiet kan du se vad som gäller för behörighet på den linjen och sedan se till att det gymnasieprogram du väljer ger dig möjligheten till den behörigheten. 

Arbete

När man ska ut i arbetslivet är det inte bara det man tycker är roligt som är viktigt. Du måste även få ett arbete. Väljer du ett yrke med liten chans till arbete kanske du senare behöver skola om dig för att få ett annat yrke. Det finns prognoser som gissar sig fram till vilka yrken som kommer att finnas jobb inom i framtiden. Dessa är såklart endast prognoser och det kan komma att ändra sig. Däremot är det bra att tänka igenom även framtidsutsikter i sitt val av yrke. 

Individuella valet

Går du på ett yrkesprogram kan du välja att läsa till den grundläggande behörigheten till högskola genom dina individuella val. Detta ska finnas på alla yrkesförberedande skolor men det kan vara bra att kolla upp vilka val som finns innan för att vara på den säkra sidan att du kan läsa det som du vill. 

Språk

Att kunna språk är alltid ett plus i yrkeslivet och kan vara en avgörande skillnad mellan dig och andra kandidater. Det finns många internationella företag som gärna ser att man innehar flera språkkunskaper.  

Don´t drop out!!!

Det enskilt bästa du kan göra är att inte hoppa av dina studier. Undersökningar visar tydligt att de som klarar sig sämst på arbetsmarknaden är de som har hoppat av sina studier. Så även om det känns tungt är det värt att kämpa på för framtiden. Ta hjälp istället om du känner att du inte klarar av det. Prata med någon vuxen på skolan som kan stödja och vägleda dig för att du ska kunna avsluta dina studier. 

Studenten

En annan fördel med att slutföra gymnasiet är att ni sen får ta och fira studenten! En av livets största fester där ni med era klasskamrater firar dagen lång att ni klarat av alla tre åren med bravur och nu ska ut i arbetslivet eller plugga vidare på universitet. Som medlem på gymnasiekartan får ni rabatt med 5% på studentskyltar.se. Se till att er student firat examen med stil!